Nijntje in het Rijksmuseum

Campagnebeeld voor de inloopworkshop
Grafisch vormgever, tekenaar en kinderboekenschrijver Dick Bruna (1927) heeft een selectie van zijn werk in langdurig bruikleen gegeven aan het Prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam. Een deel van deze werken is vanaf 5 juli te zien in de Aanwinstenzaal van het museum.

Te zien zijn onder meer ontwerpen voor pocketcovers, reclamemateriaal en kinderboeken, waaronder uiteraard ook Nijntje. De werken dateren uit de periode 1953-2007. De tentoonstelling, getiteld Nijntje ontdekt het Rijksmuseum, is te zien van5 juli tot en met 29 augustus.

- advertentie -

De Nederlandse illustrator en schrijver Dick Bruna werd in 1927 geboren in Utrecht. In 1963 werd hij mededirecteur van zijn vaders bedrijf: de A.W. Bruna’s Uitgeversmaatschappij. Hij werd onder meer bekend door zijn honderden ontwerpen voor de pocket-serie zwarte beertjes én met affiches die hij voor de uitgeverij ontwierp. Dick Bruna maakte daarnaast naam met zijn boeken voor kleine kinderen. Zijn boeken over het konijntje Nijntje Pluis zijn wereldberoemd. In het buitenland heet het konijntje meestal Miffy.

Vanaf 23 juli kunnen kinderen in het Rijksmuseum deelnemen aan een zogenaamde Nijntje inloopworkshop. Kinderen maken hierbij, geïnspireerd door Dick Bruna, een stempel met het silhouet van een vogel. Het is de bedoeling dat kinderen leren zoeken naar “de essentie van een vorm”.

Nijntje bezocht al eens eerder een museum:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: