NIOD toont foto’s bombardement Dresden

Een van de foto’s van Karl Rauscher
Het NIOD kwam onlangs in bezit van een serie foto’s die een Oostenrijkse soldaat in de periode 1940-45 in verschillende Europese landen maakte. Onder de beelden bevinden zich ook foto’s waarop de gevolgen van het Britse bombardement op de Duitse stad Dresden te zien zijn.

Een selectie van de foto’s is de komende tijd te zien in de tentoonstellingshal van het NIOD in Amsterdam. De Oostenrijkse soldaat, Karl Rauscher,- advertentie -

Rauscher bezoekt Volendam – Foto: NIOD

maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de zogenaamde Werftabteilung, een eenheid die belast was met de reparatie en sloop van neergestorte of neergehaalde Duitse en geallieerde vliegtuigen.

In de zomer van 1940 werkte Rauscher in Amsterdam. Hij maakte in die periode foto´s van het werk van zijn eenheid maar trok er in zijn vrije tijd ook met de camera op uit. Het NIOD:

Hitler’s soldaten werden aangemoedigd foto’s voor het eigen album te maken. Het waren grootse tijden en die moesten worden vastgelegd onder het motto ‘Photos, die Verbindung zwischen Front und Heimat’.

Eind 1940 werd Rauscher overgeplaatst. Hij werkte tijdens de oorlog vervolgens in Polen, Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Servië, Hongarije en Griekenland. Begin 1945 was hij gestationeerd bij de Duitse stad Dresden. Daar maakte hij ook foto’s na het Britse bombardement van 14 februari 1945, waarbij ruim 25.000 mensen om het leven kwamen.

Na de oorlog kwam Rauscher in contact met een Nederlands echtpaar. Hij schonk hen zijn originele negatieven en vroeg ze er een geschikte bestemming voor te bevinden. Enige tijd geleden werden de ongeveer 1500 negatieven overgedragen aan het NIOD. Ze zijn inmiddels gerestaureerd, gedigitaliseerd en opgenomen in de Beeldbank WO2.

De fototentoonstelling is samengesteld door Harco Gijsbers, René Kok en Erik Somers van het NIOD.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: