Nipkowschijf voor O’Hanlons Helden

Foto: VPRO
Het televisieprogramma O’Hanlons Helden heeft de Zilveren Nipkowschijf.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een televisieprogramma en is vernoemd naar Paul Nipkow, een Duitser die vaak genoemd wordt als een van de grondleggers van de televisie. Een jury van televisierecensenten van kranten en tijdschriften bepaalt steeds wie de Nipkowschijf wint.

Voor de achtdelige VPRO-serie kroop Redmond O’Hanlon

- advertentie -in de huid van ontdekkingsreizigers uit de negentiende eeuw. Hij maakte dezelfde reizen als zijn helden en staat stil bij hun belangrijkste ontdekkingen, maar ook bij hun nieuwsgierigheid, angst en stommiteiten.

De jury zei onder meer het volgende over de serie:

Geen betere en geestiger reisleider dan deze excentrieke en belezen Engelsman, O’Hanlon weet op oude thema’s, zoals kannibalisme, een nieuw licht te werpen. En dat levert verrassend mooie televisie op. De ontdekte wereld is helemaal niet zo ontdekt, zo blijkt uit deze bijzondere reeks.

De serie is momenteel al verkrijgbaar op dvd. Begin juni verschijnt het boek O’Hanlons Helden, geschreven door Jonathan Maas en Caroline Ligthart.

Trailer van O’Hanlons Helden

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: