Nova Zembla bij Bijzondere Collecties

Prent van het Behouden Huys op Nova Zembla uit de eerste druk van het boek van Gerrit de Veer uit 1598 – Afb: Bijzondere Collecties
Ter gelegenheid van de première van de nieuwe Nederlandse speelfilm Nova Zembla is bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam een vitrine ingericht met boeken, prenten en een kaart over dit onderwerp. Te zien is onder meer de zeer zeldzame eerste druk uit 1598 van het boek dat de overwintering op Nova Zembla beroemd maakte.

Dat boek en de film vertellen het waargebeurde verhaal van de avontuurlijke reizen van Willem Barentsz en zijn mannen, op zoek naar een noordelijke vaarroute naar het Verre Oosten. Het einddoel zouden ze nooit bereiken:de schepen liepen vast in de Noordelijke IJszee en werden gekraakt door het kruiende ijs. De opvarenden moesten noodgedwongen overwinteren op Nova Zembla en bouwden daar van drijf- en wrakhout het Behouden Huys. De lange poolwinter werd veel bemanningsleden fataal. Slechts twaalf overleefden het, onder wie Gerrit de Veer, die een dagboek bijhield.

- advertentie -

In 1598 verscheen bij de Amsterdamse uitgever Cornelis Claesz de Waerachtighe beschryvinghe van drie seylagien, ter werelt noyt soo vreemt ghehoort, gebaseerd op Gerrit de Veers dagboek van de drie noordelijke reizen van Willem Barentsz.

Dit zeldzame boek ligt in de tentoonstelling naast herdrukken en vroege vertalingen in het Latijn, Frans, Duits en Engels, waarmee het verhaal zijn weg vond naar duizenden lezers in Europa. Verder wordt een bijzondere ingekleurde kaart getoond die Willem Barentsz zelf maakte van de Noordelijke IJszee.

De boeken en prenten zijn tot en met 7 december te bekijken in de hal van de Bijzondere Collecties, Oude Turfmarkt 129, Amsterdam.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: