NRC komt met Marten Toonder-krant

100 jaar Toonder
Het NRC Handelsblad komt aankomende woensdag met een bijzondere krant. In de editie van 2 mei zal geen enkele foto staan omdat de krant op die dag stilstaat bij de honderdste geboortedag van striptekenaar en schrijver Marten Toonder (1912-2005).

Ter ere van de honderdste geboortedag van de geestelijke vader van onder meer Olivier B. Bommel, Tom Poes, Wammes Waggel en professor Prlwytzkofsky zullen alle foto’s in de krant van die dag vervangen worden door illustraties van NRC-tekenaars.- advertentie -

De hoofdredacteur van de krant, Peter Vandermeersch, heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De afbeeldingen zullen onder meer gemaakt worden door tekenaars als Jean-Marc van Tol (Fokke & Sukke), Siegfried Woldhek, Kamagurka en Ruben L. Oppenheimer.

In de editie van 2 mei zal ook een lofzang op Marten Toonder te vinden zijn, geschreven door Marcel Möring. Verder gaat in de krant op die dag een nieuwe editie van het Bommelverhaal De Bovenbazen van start. Dit verhaal dateert uit 1963. In plaats van tekeningen van Toonder worden er tekeningen bijgeplaatst van hedendaagse tekenaars.

Toonderjaar

Het hele jaar wordt er op verschillende manier stilgestaan bij de honderdste geboortedag van Marten Toonder. In januari ging in het oude Luxor Theater in Rotterdam bijvoorbeeld een zogenaamde Bommelmusical in première en volgende maand wordt in kasteel Doorwerth een heus Bommelweekend gehouden.

Daarnaast zijn er verschillende tentoonstellingen, onder meer in het Belgisch Stripcentrum in Brussel, Nederlands Stripmuseum in Groningen en in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: