NTR en Rijksmuseum op zoek naar beste geschiedenisleraar

1 minuut leestijd

'De Noormannen voor Dorestad' schoolplaat van J.H. Isings uit 1927 - Noordhoff Uitgevers, Groningen)
‘De Noormannen voor Dorestad’ schoolplaat van J.H. Isings uit 1927 – Noordhoff Uitgevers, Groningen)
De NTR en het Rijksmuseum hebben donderdag de verkiezing van de beste geschiedenisleraar van het jaar gelanceerd. Schoolbesturen, directies, collega-docenten én leerlingen kunnen sinds vandaag leraren nomineren voor de titel.


De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis in oktober in het Rijksmuseum. Programmamaker en presentator Hans Goedkoop is voorzitter van de jury die uiteindelijk bepaalt welke leraar uit het voortgezet onderwijs zich een jaar lang de allerbeste mag noemen. De juryvoorzitter:

“Om de wereld om je heen te leren kennen helpt het erg om het verleden te leren kennen. Van daaruit lopen er lijnen naar het heden. En wie weet nog verder. Raar maar waar, geschiedenis geeft je toekomst. Elke leerling in het voortgezet onderwijs zou dan ook zo’n docent geschiedenis moeten hebben. Eentje die alles uit de kast trekt om je mee te krijgen in het vak.”

Context

De visie op het vak van geschiedenisleraar heeft in de loop der tijd een grote ontwikkeling doorgemaakt. De geschiedenisleraar van vandaag daagt zijn leerlingen vaak uit met lessen waarin zij leren historische zaken in hun context te plaatsen.

De verkiezingsperiode loopt van 6 maart tot 1 mei 2014. Aanmelden kan via het e-mailformulier op de website ntr.nl/geschiedenisleraar. Een jury van prominente didactici en historici maakt een selectie van de aangemelde geschiedenisleraren en bezoekt hen op school.