Dark
Light

Beau Rivage – Hotel met lugubere kantjes

Historisch hotel in Genève
3 minuten leestijd
Beau-Rivage in Geneve
Beau-Rivage in Geneve (CC BY-SA 3.0 de - Udo Grimberg - wiki)

In het voorjaar van 2015 patrouilleerden er politieschepen op het meer van Genève in verband met een nucleaire Iran-top. Aan de oevers van dit meer vond keizerin Sisi in 1898 de dood. Ze blies haar laatste adem uit in het Beau Rivage hotel in Genève.

In dit hotel werd in 1918 ook de onafhankelijkheid van Tsjecho-Slowakije beklonken. Veel historische figuren sliepen er. Richard Wagner verbleef er bijvoorbeeld, net als de later gek geworden koning Ludwig II van Beieren. De eigenaar van Beau Rivage (Jacques Mayer) is er echter het meest trots op dat Hergé, de tekenaar van Kuifje, er kwam. Als kind las hij diens strip immers zeer graag.

Hertog Karel II van Brunswijk stierf er in 1873 en de Duitse politicus Uwe Barschel werd er in 1987 onder verdachte omstandigheden levenloos in zijn badkuip aangetroffen. Ook keizerin Sisi blies er haar laatste adem uit (1898) en vlak in de buurt van het hotel lag in 1989 een krant met aanwijzingen erin waar het losgeld voor de Belgische ex-premier Paul Vanden Boeynants gedeponeerd moest worden. Het hotel heeft kortom een pikante en bewogen historie achter de rug.

Moord op Sisi
Moord op Sisi

Moord op Sisi

Het beroemdst is Beau Rivage toch vanwege de moord op Sisi. Op 10 september 1898 wilde de Oostenrijkse keizerin Genève verlaten. Ze had overnacht in het Beau Rivage hotel en ging die dag op weg naar Montreux. Sisi verliet haar kamer en liep vervolgens langs de promenade om haar schip te halen, toen ze opeens aangevallen werd door een onbekende man. Later bleek dit de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni te zijn. Hij stak Sisi met een geslepen vijl in het hart. Sisi kon nog aan boord van het schip komen, maar stortte daar in, waarna het vaartuig omkeerde en de keizerin vlug naar het Beau Rivage hotel werd teruggebracht. Daar overleed ze snel nadien. De dader werd korte tijd later in de buurt opgepakt. In 1910 pleegde hij zelfmoord door zich in zijn cel op te hangen. Niet ver van het hotel staat tegenwoordig een modern standbeeld van Sisi.

Dood in bad

Uwe Barchel in 1983 (cc - Bundesarchiv)
Uwe Barchel in 1983 (cc – Bundesarchiv)
Op 11 oktober 1987 werd het Beau Rivage hotel opnieuw wereldnieuws toen de Duitse CDU-politicus Uwe Barschel er door twee journalisten van weekblad Stern dood in zijn badkuip werd aangetroffen. In 1982 was Barschel de jongste minister-president in de Duitse Bondsrepubliek geworden (van deelstaat Sleeswijk-Holstein).

Vreemd genoeg lag de politicus in het Beau Rivage hotel helemaal aangekleed in het water. Barschel was kort daarvoor beschuldigd van spionage, maar zou ook in scene hebben gezet dat hij zelf afgeluisterd werd. Er is nooit klaarheid gekomen in de hele zaak. De affaire speelde zich af in kamer 317 en blijft tot op de dag van vandaag een mysterie. Nog steeds is niet zeker of het moord of zelfmoord was. Over eventuele daders wordt alleen gespeculeerd.

Losgeld VDB

Paul Vanden Boeynants (cc - ANEFO)
Paul Vanden Boeynants (cc – ANEFO)
In februari 1989 was de omgeving van hotel Beau Rivage van belang bij de ontknoping van de ontvoering van Paul Vanden Boeynants (VDB). De aanwijzingen voor het betalen van losgeld voor VDB lagen onder een krant bij het monument voor de eerder genoemde Karel II van Brunswijk (1804-1873), gesitueerd op een paar meter afstand van de plek waar Sisi in 1898 werd vermoord. Brunswijk stierf net als Sisi in het Beau Rivage hotel en heeft sinds 1879 een monument vlakbij dat zelfde hotel. Niet lang na de betaling van het losgeld werd Vanden Boeynants (VDB) vrijgelaten door zijn ontvoerders. Later bleken de beruchte Belgische crimineel Patrick Haemers en zijn handlangers achter de ontvoering te zitten. Haemers pleegde in 1993 zelfmoord. VDB stierf in 2001.

Beste Hotel

Beau Rivage wordt tot de beste hotels ter wereld gerekend en is opmerkelijk genoeg nog steeds privé-bezit. Het hotel werd immers in 1865 opgericht door Jean-Jacques Mayer en is thans nog steeds in handen van de Mayer familie.

~ Paul Prillevitz

Filmpje over de moord op Sisi bij het Beau Rivage Hotel:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×