Olympisch kampioen Milt Campbell (78) overleden

Milt Campbell, de atleet die als eerste donkere Amerikaan olympisch goud won op de tienkamp, is afgelopen week op 78-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media.

De Amerikaan begon zijn sportcarrière tijdens zijn studie in New Jersey. Campbell beoefende meerdere sporten en op zijn achttiende werd hij toegelaten tot het Amerikaanse olympisch team voor de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki. Hij kwam uit op de tienkamp en werd tweede, achter zijn landgenoot Bob Mathias.

- advertentie -
Milt Campbell – Still YouTube

Vier jaar later was Milt Campbell opnieuw van de partij. Dit keer won hij goud op de tienkamp. Hij werd zo de eerste Afro-Amerikaanse olympisch kampioen tienkamp. Na zijn olympische successen was Campbell nog actief als American football. Een gaar na zijn gouden olympische medialle bereikte hij met de Cleveland Browns de finale van de NFL.

De Amerikaanse atletiekfederatie heeft in een reactie op het overlijden van Campbell laten weten dat de Amerikaan gezien moet worden als “een van de grootste allround-atleten uit de geschiedenis”.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: