Olympisch kampioen Milt Campbell (78) overleden

Milt Campbell, de atleet die als eerste donkere Amerikaan olympisch goud won op de tienkamp, is afgelopen week op 78-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media.

De Amerikaan begon zijn sportcarrière tijdens zijn studie in New Jersey. Campbell beoefende meerdere sporten en op zijn achttiende werd hij toegelaten tot het Amerikaanse olympisch team voor de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki. Hij kwam uit op de tienkamp en werd tweede, achter zijn landgenoot Bob Mathias.

- advertentie -
Milt Campbell – Still YouTube

Vier jaar later was Milt Campbell opnieuw van de partij. Dit keer won hij goud op de tienkamp. Hij werd zo de eerste Afro-Amerikaanse olympisch kampioen tienkamp. Na zijn olympische successen was Campbell nog actief als American football. Een gaar na zijn gouden olympische medialle bereikte hij met de Cleveland Browns de finale van de NFL.

De Amerikaanse atletiekfederatie heeft in een reactie op het overlijden van Campbell laten weten dat de Amerikaan gezien moet worden als “een van de grootste allround-atleten uit de geschiedenis”.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: