Week van de koloniale geschiedenis

Olympische medailles bewaakt door ‘vleesetende bewakers’

Olympische medailles – Foto: IOC
De medailles voor de komende Olympische Spelen worden bewaard in de Londense Tower. Ze worden daar bewaakt door Yeoman Warders, zogenaamde vleesetende bewakers die ook wel bekend staan als de Beefeaters.

De Tower of London, het beroemde gebouwencomplex gelegen aan de oever van de rivier de Theems in Londen, wordt nog altijd bewaakt door de Yeoman Warders.- advertentie -

Beefeater

De medailles, 4700 in totaal, arriveerden donderdag bij de Tower. De medailles zijn gemaakt door de Royal Mint in Zuid-Wales. Op de voorzijde is een afbeelding te zien van Niké, de godin van de overwinning in de Griekse mythologie, en op de achterzijde staat een afbeelding van de rivier de Theems samen met de Olympische ringen en het logo van de komende spelen.

De Olympische Spelen van Londen beginnen op 28 juli aanstaande.

Beefeater

Hoewel de Yeoman Warders eigenlijk niet meer echt belangrijk zijn voor het bewaken van de Tower of London, hebben ze toch een belangrijke functie. Vele duizenden toeristen bezoeken jaarlijks de beroemde Engelse toren en verwachten daar ook de beroemde bewakers aan te treffen. Ze vertellen toeristen hier geregeld over de geschiedenis van de Tower of London.

De functie van Beefeater ontstond in 1485. Hendrik VIII stelde de mannen toen aan als persoonlijke lijfwacht en bewaker van de toren en de bijbehorende gevangenis. Wie tegenwoordig Beefeater wil worden moet minimaal 22 jaar in militaire dienst hebben gezeten.

Er zijn verschillende verhalen over de herkomst van de opmerkelijke naam Beefeater. Een daarvan zegt dat de lijfwachten en bewakers van Hendrik VII ook werden gebruikt als voorproevers, waardoor ze dagelijks ongewoon veel vlees aten. Een andere verklaring zegt dat de bewakers goed betaald kregen. Vanaf het midden van de zeventiende eeuw zouden de bewakers Beefeater genoemd worden, doordat ze dagelijks als beloning voor hun diensten een ongewoon groot rantsoen rundvlees ontvingen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: