Onbekend werk van M.C. Escher ontdekt

Museum Escher in Het Paleis heeft onlangs een groot onbekend werk van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher aan de collectie toegevoegd. Het is een grote tekening (33 x 63 cm) van een stadje op een berg.

Escher maakte het werk in maart 1924 tijdens zijn verblijf te Rome. Conservator Micky Piller onderzocht de tekening en ontdekte dat de afbeeldde stad Montecelio is, een stadje ongeveer twintig kilometer ten noordoosten van Rome. Op de top staat nog steeds de opvallende ruïne van het fort uit 998 met daaronder een bosschage.

Het blad komt uit het bezit van Eschers Museum Escher in Het Paleis:

“Het is een uniek werk omdat Escher er nooit een oplage van heeft gemaakt en juist daarom zijn we zo verheugd zo’n belangrijk kunstwerk aan de collectie toe te kunnen voegen. In de familie wist men dat Escher iets met sjablonen had gedaan. Hij gebruikte echter niet alleen sjablonen, rollertjes en tamponeerkwasten, maar waarschijnlijk ook afdrukken en stempeltjes van papier met een eigen specifieke grein. In het werk zijn hele, halve, of zelfs gedraaide herhalingen van die vormen te vinden.”

Montecelio (guidonia.romatoday.it)
Montecelio (guidonia.romatoday.it)

Het komt zelden voor dat een onbekend en belangrijk werk van Escher wordt gevonden.

- advertentie -

Volgens het museum gaat het niet om een studietekening:

“Daarvoor zit de compositie te gedegen in elkaar en is de uitwerking te zorgvuldig. Door de voorbereidingen van zijn aanstaande huwelijk met Jetta Umiker maakte Escher geen prenten in 1924, kennelijk vond hij wel tijd voor zo’n gecompliceerd werk.”

Het museum stelt dat er andere tekeningen zijn waarin technische overeenkomsten met Montecelio zijn aan te wijzen: een Texelse boer uit 1920 en een gezicht op het Corsicaanse plaatsje Corte, uit 1928.

“Bij de boer gebruikt Escher ook Oost-Indische inkt en in Corte tamponeert hij. Waar Escher bij de boer nog experimenteert met het kubisme, ontbreekt dit in dit werk. Corte is levendiger en anekdotischer dan dit werk op papier.”

Boek: M.C. Escher. Grafiek en Tekeningen

Openingsafbeelding: Montecelio, M.C. Escher, maart 1924, Oost-Indische inkt op papier – © The M.C. Escher Company BV, Baarn

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: