Week van de koloniale geschiedenis

Onbekende pterosauriër vernoemd naar Brits schoolmeisje

Foto: Plos One
Vier jaar geleden vond de nu negenjarige Daisy Morris op het strand van het Isle of Wight een oeroud bot. Het bleek te gaan om het bot van een tot dan toe onbekende vliegende sauriër. Deze soort is nu naar het schoolmeisje vernoemd: Vectidraco daisymorrisae. Dat meldt de BBC.


Tekening van de sauriër met het gevonden bot – Foto: CC/Gareth Dyke

Daisy Morris deed de vondst in 2009 toen ze met haar familie een strandwandeling maakte op het Isle of Wight, een eiland voor de zuidkust van Engeland. Het bot, een deel van de bekken, werd vervolgens getoond aan een fossielen-deskundige van de universiteit van Southampton en die zag al snel dat het om een bijzondere vondst ging.

- advertentie -

Het bot bleek afkomstig van een tot dan toe onbekende soort uit de familie van pterosauriërs, een uitgestorven groep vliegende reptielen. Sinds de vondst werd deze nieuwe soort door wetenschappers al naar Daisy Morris vernoemd, maar sinds deze week is die vernoeming officieel: Vectidraco daisymorrisae. Het eerste deel van de naam verwijst naar de Latijnse woorden voor Wight en draak.

De Vectidraco daisymorrisae was ongeveer zo groot als een zeemeeuw en leefde ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Het botje van het dier is geschonken aan het Natural History Museum in Londen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: