Onbekende tekening uit atelier Van Eyck ontdekt

De ontdekte tekening – Foto: Boijmans
Museum Boijmans van Beuningen heeft een tot nu toe onbekende tekening uit atelier van de gebroeders Van Eyck ontdekt. Dat maakte conservator Friso Lammertse maandag bekend in het televisieprogramma De Wereld Draait Door.

De tekening werd veertig jaar geleden door een Nederlander gekocht op een boedelveiling in het noorden van het land. De koper betaalde er slechts tien euro voor. Het ging hem niet eens echt om de tekening, hij vond vooral de lijst de moeite waard. Niet de mooie lijst, maar de tekening zelf blijkt nu van grote waarde.


Conservator Friso Lammertse werd tijdens de voorbereidingen voor de tentoonstelling De weg naar Van Eyck door een vakgenoot gewezen op de tekening. Waar de tekening zich bevond, was op dat moment niet duidelijk. Uiteindelijk werd de tekening opgespoord en in de afgelopen maanden is hij uitvoerig onderzocht.

- advertentie -

Volgens Boijmans gaat het om een origineel vijftiende-eeuws werk en niet om een negentiende-eeuws kopie, zoals eerder werd gedacht. De koper was daar al langer van overtuigd maar vond geen erkenning, ook niet bij het Rijksprentenkabinet. Als het inderdaad om een Van Eyck gaat is dat erg bijzonder. Tekeningen van deze kunstenaar zijn namelijk zeer zeldzaam. Er is slechts een andere tekening bekend.

De tekening heeft een hoge horizon waarop zich in de verte Jeruzalem aftekent. Ook de kruisiging van Christus is te zien, te midden van een enorme mensenmassa. Boijmans:

De tekening is verbluffend in de consequent verfijnde en gedetailleerde uitvoering. Op grond van de schilderachtige manier van tekenen, het gebruik van vormen en de toepassing van een zeldzame techniek met
goud- en zilverstift, die ook is gebruikt in een ander werk van Van Eyck, is de tekening met zekerheid te herleiden naar de werkplaats van Jan van Eyck.

De tekening werd vorige maand tijdens een symposium in Brussel gepresenteerd. Er ontstond toen een levendige discussie over de toeschrijving aan Jan van Eyck. Volgens Boijmans bestaat er echter geen twijfel over dat het om een uitzonderlijk belangrijke tekening gaat. Het museum spreekt van “een van de grootste ontdekkingen van de afgelopen decennia” waar het gaat om de vroege tekenkunst.

De weg naar Van Eyck

De drie Maria’s aan het graf – Jan of Hubert Van Eyck, ca. 1425-1435

Vorige maand werd ook al bekend dat het werk De drie Maria’s aan het graf uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen afkomstig is uit het atelier van de gebroeders Van Eyck. Het werk werd al langer toegeschreven aan Jan van Eyck maar sommigen betwijfelden of hij het schilderij echt maakte. Na een restauratie en natuurwetenschappelijk onderzoek werd de echtheid van het werk bevestigd.

Vanaf 13 oktober is het werk te zien in de najaarstentoonstelling De weg naar Van Eyck in Museum Boijmans Van Beuningen. In deze tentoonstelling zullen ruim negentig kwetsbare kunstwerken te zien zijn van Europese kunstenaars van rond 1400. Ook de ontdekte tekening en het schilderij De drie Maria’s aan het graf zullen dan te zien zijn.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: