‘Ondergronds Stonehenge ontdekt’

Wetenschappers spreken van ‘superhenge’


Op zo’n drie kilometer van het wereldberoemde megalithische monument Stonehenge hebben onderzoekers, verborgen onder de grond, een andere prehistorische stenenrij ontdekt. Dit tot nu toe onbekende monument zou ongeveer vijf keer zo groot zijn als Stonehenge.

Wetenschappers van het Ludwig Boltzmann Insitute hebben dat bekendgemaakt. Het ontdekte monument, dat door de onderzoekers superhenge wordt genoemd, bevindt zich een meter onder de grond en is ontdekt met behulp van geavanceerde grondradars waarmee onder de grond gekeken kan worden.

Volgens de onderzoekers moet het circa 4500 jaar oude monument bestaan hebben uit ongeveer negentig stenen, sommige van maar liefst 4,5 meter groot, die in een halve cirkel op een natuurlijke verdieping in het landschap stonden. Van zo’n dertig stenen zeggen de wetenschappers bewijs te hebben gevonden dat die omgevallen nog onder de grond begraven liggen. Van de overige stenen zijn verschillende funderingsputten en soms ook brokstukken aangetroffen. Er zijn nog geen stenen opgegraven.

De henge met onderaan de stenen - Computerreconstructie LBI
De henge met onderaan de stenen – Computerreconstructie LBI
Stonehenge Hidden Landscape-project (LBI)
Stonehenge Hidden Landscape-project (LBI)

Het ontdekte monument bevond zich naast de henge Durrington Walls, een aardewerken bouwwerk met een greppel en een wal. Het bestaan van deze henge was bekend, maar dat er zich een stenenrij bevond nog niet. Waar de ‘grote broer van Stonehenge’ voor werd gebruikt is niet bekend.

- advertentie -

De ontdekking werd gedaan tijdens het Stonehenge Hidden Landscape-project waarbij de bodem in het gebied rond Stonehenge wordt onderzocht, op zoek naar andere monumenten. Veel onderzoekers zijn ervan overtuigd dat Stonehenge onderdeel uitmaakt van een complex van monumenten.

Berichten over Stonehenge

Computerreconstructie van de superhenge
Computerreconstructie van de superhenge (LBI)

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Gelijk naar geschiedenisboeken over: