GamesGames

Onderzoek naar herkomst kunstcollectie Koninklijk Huis

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de herkomst van kunstwerken uit de collectie van het Koninklijk Huis. De Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau heeft dit besloten.

Deur van Paleis Het Loo - Foto: CC/Paul Blonk
Deur van Paleis Het Loo – Foto: CC/Paul Blonk
Afgelopen maand werd nog een groot onderzoek naar de herkomst van kunstwerken in de Nederlandse museumcollecties afgerond. Hieruit bleek dat de museumcollecties 139 werken bevatten die tussen 1933 en 1945 (vermoedelijk) werden geroofd, geconfisqueerd of gedwongen verkocht. Na dit onderzoek lieten enkele deskundigen weten het te betreuren dat er nog nooit onderzoek was gedaan naar de herkomst van werken uit de collectie van het Koninklijk Huis.

Nu komt er dus alsnog zo’n onderzoek. Ook in dit geval wordt gekeken naar werken die sinds 1933 aan de collectie zijn toegevoegd. Delen van die collectie zijn langdurig in bruikleen bij onder meer Paleis Het Loo en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Onafhankelijke deskundige

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke deskundige die begeleid wordt door een commissie bestaande uit kunsthistoricus Rudi Ekkart, voormalig directeur collecties van het Rijksmuseum Peter Sigmond en Judith Belinfante, oud-directeur van het Joods Historisch Museum.

- advertentie -

Het onderzoek omvat alle collecties die gezamenlijk de Koninklijke Verzamelingen vormen en de museale voorwerpen uit de nalatenschap van koningin Juliana en prins Bernhard, voor zover die nog in bezit zijn van de koninklijke familie.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱