Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Onderzoeksplatform Van Gogh Worldwide gelanceerd

1 minuut leestijd
Van Gogh Worldwide
Van Gogh Worldwide

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum hebben donderdag het digitale platform Van Gogh Worldwide gelanceerd. Op deze website wordt kunsthistorische en materiaaltechnische informatie over het werk van Vincent van Gogh samengebracht.

Van Gogh Worldwide
Van Gogh Worldwide
De drie initiatiefnemers bundelen op het platform hun informatie over het leven van de kunstenaar en stellen daarnaast hun “specialistische kennis over het digitaal ontsluiten van gegevens” beschikbaar. Er wordt samengewerkt met een groot aantal andere instanties, waaronder het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), musea, particulieren en onderzoeksinstellingen.

Op het platform worden bij lancering de gegevens getoond van de schilderijen, tekeningen en prenten van Vincent van Gogh in Nederland: ruim duizend schilderijen en werken op papier. Van alle werken zijn de objectgegevens, herkomst, tentoonstellings- en literatuurgegevens, briefverwijzingen en materiaaltechnische informatie te raadplegen. Bijzonder is de koppeling naar de brieven van Van Gogh, zodat inzichtelijk is hoe Van Gogh het betreffende werk zelf beschreef. De technische gegevens bevatten verschillende opnames van een werk (zoals achterkant en strijklicht) en verwijzingen naar onderzoeksrapporten. Iedere afbeelding kan tot in detail onderzocht worden.

Objectiviteit

Binnen de website kan eenvoudig gezocht worden naar bepaalde werken, zowel op Nederlandse als op Engelse trefwoorden en op oeuvrecatalogusnummers. Ook kunnen zoekresultaten gefilterd worden op categorieën, zoals onderwerp, materiaal en periode van vervaardiging. Het platform streeft ernaar objectief te zijn: alle wetenschappelijk gepubliceerde onderzoeksresultaten over de kunstwerken worden weergegeven. In de tweede fase, die begint in 2021, worden ook de werken uit collecties in het buitenland aan het platform toegevoegd. In totaal zijn er zo’n tweeduizend kunstwerken van Van Gogh bekend.

Meer nieuws over Van Gogh
Overzicht van Boeken over Vincent van Gogh

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken voor een breed publiek."

Meer informatie over ons project

Volg ons: