OnsDNA.nl wijst de weg in archiefland

OnsDNA.nl wijst de weg in archiefland
Deze week is er een nieuwe website gelanceerd die Nederlanders wegwijs moet maken in de archiefwereld: OnsDNA.nl.

Wie bijvoorbeeld geïnteresseerd is in genealogie en op zoek gaat naar de achtergronden van de eigen familie kan terecht bij verschillende archiefinstellingen. Maar ook wie bijvoorbeeld wil weten wie er vroeger in een bepaald huis woonde of hoe een straat er een eeuw geleden uit zag, kan bij de archieven terecht.De nieuwe website OnsDNA.nl wil laten zien wát er zoal te doen en te vinden is in de archieven en maakt beginnende archiefgebruikers wegwijs. Het project is een initiatief van de Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAIN). De initiatiefnemers:

- advertentie -

Wie een museum bezoekt, bekijkt wat hem wordt voorgeschoteld. Wie in monumenten geïnteresseerd is, maakt een stadswandeling met een gids in menselijke, papieren of digitale vorm. En wie gegevens zoekt over zijn eigen familie, huis, stad of buurt, moet zelf aan de slag in een archief. Zoeken in een archief is doe-het-zelven. Anders dan het woord suggereert, gaat dat niet altijd vanzelf. Hoe en waar begin je? Wat kan er al online, voor welke dingen moet je naar een archief toe? Welke bronnen zijn geschikt voor het oplossen van jouw vragen? De website OnsDNA.nl is het startpunt voor iedere beginnende archiefgebruiker.

Op de site zijn onder meer praktijkverhalen te vinden van enthousiaste archiefgebruikers. Daarnaast bevat de site volgens de makers veel “bevat basale tips voor archiefonderzoek”. Ook is er een archiefkaart te vinden waarop snel te zien is bij welk archief men moet zijn om het antwoord te vinden op een bepaalde vraag.

De website wordt de komende jaren uitgebreid met onder meer online hulpmiddelen en lesmateriaal om oude handschriften te leren lezen of huizenonderzoek te doen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: