Ontdekkingstocht naar culinair erfgoed

Detail van de boekcover – Foto: Remko Kraaijeveld

Woensdag is in Amsterdam een speciaal kookboek gepresenteerd. In het kookboek, getiteld Proef Noord-Holland, staat het culinaire erfgoed van de provincie Noord-Holland centraal.

Overhandiging van het eerste exemplaar aan Elvira Sweet

Volgens de makers gaat het om een kookboek, geschiedenisboek en reisgids in één. Schrijfster en historica Emma Los ging voor het boek op zoek naar de schoonheid van het culinaire erfgoed, in de breedste zin van het woord. De auteur:

Je duikt in de essentie van elke Noord-Hollandse regio. Dat is soms haute cuisine van historische recepten in een eigentijds jasje, maar dat is ook de Febo, de Zaanse fabrieken en de Dirk van den Broek. Zo hebben we de hele Noord-Hollandse culinaire geschiedenis met elkaar verbonden.

Aan het kookboek werkten negen bekende topkoks uit Noord-Holland mee. Zij lieten zich inspireren door historische kookboeken uit de zestiende tot halverwege de twintigste eeuw uit de bibliotheek van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Ze gebruikten die oude recepten als inspiratie voor hun eigentijdse gerechten en verwerkten daarin typische streekproducten uit de negen Noord-Hollandse regio’s.

- advertentie -

Rogier van Dam, één van de koks die meewerkte aan het boek, maakte bijvoorbeeld een romige sjalottensoep met varkenstong, gremolata en Zaanse mosterd. De kok zetten het in zijn eigen restaurant (Lastage) op de kaart en tot zijn vreugde verkocht het ‘historische recept’ direct goed.

De historische verhalen in het boek zijn geschreven door historica Emma Los. Ze gaat onder meer in op de culturele, economische, infrastructurele of landschappelijke betekenis van de gerechten. Remko Kraaijeveld maakte de foto’s. Het eerste exemplaar van het boek is woensdag overhandigd aan de Noord-Hollands cultuurgedeputeerde Elvira Sweet.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: