Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Onverwachte combinaties in Mauritshuis

1 minuut leestijd

Trompe l’oeil met Venusbuste – Caesar van Everdingen, 1665 (Mauritshuis, Den Haag)
Het Mauritshuis in Den Haag presenteert komend najaar topstukken van kunstenaars als Van Gogh, Monet en Dalí naast werken van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters als Rembrandt, Vermeer, Steen en Hals.

In de tentoonstelling, getiteld Moderne meesters te gast, presenteert het museum verrassende schilderijenparen, één in iedere zaal van het museum. Het museum wil bezoekers met de onverwachte combinaties uitnodigen om de werken met elkaar te vergelijken en om ze nog beter te bekijken. Ook wil het museum laten zien hoe schilders in verschillende tijden met dezelfde artistieke vraagstukken omgingen.

Het Mauritshuis bezit een beroemde collectie Hollandse en Vlaamse schilderkunst uit de zeventiende eeuw met topstukken van Hollanders als Rembrandt, Vermeer, Steen en Hals, van Vlamingen als Rubens en Brueghel, en van een Duitse kunstenaar als Holbein. Het Mauritshuis:Stilleven met flessen en mes – Juan Gris, 1912 (Kröller-Müller Museum, Otterlo)

Een aantal van deze zeventiende-eeuwse meesters krijgt dit najaar bezoek van een internationaal gezelschap van uiteenlopende moderne kunstenaars. Hun werk is afkomstig uit de collecties van Nederlandse musea en is ontstaan in de periode 1860-1960.

Vermeers beroemde Meisje met de parel wordt bijvoorbeeld opgehangen naast Dalí’s Couple aux têtes pleines de nuages (Museum Boijmans Van Beuningen). Deze werken zijn volgens het Mauritshuis op het gebied van silhouetwerking en koloriet aan elkaar verwant. Het museum over enkele andere combinaties:

Rogier van der Weyden en Francis Bacon geven elk een eigen interpretatie van het lijdensverhaal van Christus. Voor Rembrandt en Charley Toorop vormde het zelfportret een belangrijke artistieke uitdaging. Jan Both en Paul Cézanne wisten elk prachtig het mediterrane licht in hun landschappen te treffen.

In totaal worden in de tentoonstelling elf schilderijenparen gepresenteerd. In elke museumzaal wordt één wand gereserveerd voor de presentatie. Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis:

De wisselwerking en het samenspel tussen de kunstwerken bieden een kans om op een frisse manier naar de zeventiende-eeuwse schilderkunst te kijken. De tentoonstelling laat ook de rijkdom van het Nederlands kunstbezit zien, en is tot stand gekomen in samenwerking met moderne kunstmusea van heel Nederland.

De tentoonstelling Moderne meesters te gast in Mauritshuis Den Haag is te zien van 15 september tot en met 11 december 2011.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons: