Ook Google viert ‘200 jaar koninkrijk’

Google staat zaterdag stil bij de afsluiting van de viering ‘200 jaar Koninkrijk’. Op de startpagina van de zoekmachine is in Nederland de hele dag een aangepast logo te zien, een zogenaamde Doodle.

In het logo is een kroon terug te vinden met daaronder 200 en een hart in de kleuren rood-wit-blauw.

De afgelopen twee jaar is op verschillende momenten en locaties stilgestaan bij het tweehonderdjarig bestaan van het huidige koninkrijk. De landelijke viering begon in november 2013 met de nagespeelde landing van prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen.

De latere koning Willem I had achttien jaar in ballingschap in Engeland verbleven en was na de nederlaag van Napoleon door het zogenaamde Driemanschap uitgenodigd om als “soeverein vorst” de regering op zich te nemen. Een kleine twee jaar later nam hij de titel de titel koning der Nederlanden aan. In september 1815, deze maand precies tweehonderd jaar geleden, werd hij officieel ingehuldigd in de Nieuwe Kerk.

- advertentie -

De afsluiting van de viering ‘200 jaar Koninkrijk’ vindt zaterdag plaats in Amsterdam. Het thema is Eenheid in verscheidenheid. Op de Amstel worden optredens gegeven door een groot aantal artiesten, waaronder Dré Hazes, Ellen ten Damme, Rowwen Hèze, Kovacs en Ruth Jacott. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix wonen de slotviering bij.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: