Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Ook Spanje wil Demjanjuk vervolgen

1 minuut leestijd

De 90-jarige John Demjanjuk staat momenteel in Duitsland terecht voor medeplichtigheid aan de moord op ongeveer 28.000 Joden in voormalig vernietigingskamp Sobibor. Een Spaanse rechter heeft Demjanjuk nu ook aangeklaagd voor medeplichtigheid aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

De Spaanse rechter Ismael Moreno beschuldigt Demjanjuk ervan kampbewaker te zijn geweest in het concentratiekamp Flossenbürg. In dit kamp in het oosten van Duitsland zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog 155 Spanjaarden gevangen en daarvan kwamen er zestig om het leven. Moreno heeft inmiddels een Europees arrestatiebevel tegen Demjanjuk laten uitvaardigen. De rechter wil dat Demjanjuk wordt overgebracht naar Spanje zodra de rechtszaak in Duitsland is afgerond.

In Duitsland wordt Demjanjuk ervan beschuldigd kampbewaker te zijn geweest in het voormalig vernietigingskamp Sobibor. Demjanjuk heeft dit zelf altijd ontkend. De in de Oekraïne geboren Demjanjuk ging na de oorlog in de Verenigde Staten wonen. In 2009 werd hij door de VS uitgezet en overgebracht naar Duitsland.

Demjanjuk tijdens de rechtszaak in Israël
In 1987 werd hij door Amerika al eens uitgeleverd aan Israël. Daar werd hij aanvankelijk voor Iwan de Verschrikkelijke, een beruchte kampbeul in Treblinka, gehouden en ter door veroordeeld.

Doordat er onduidelijk ontstond over de identiteit van Demjanjuk werd hij in 1993 door het Israëlische Hooggerechtshof uiteindelijk vrijgesproken.

Boek: Het Demjanjuk-proces – Reportages van een Nebenkläger

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie