Oorlogsgraf WOII-onderzeeër mogelijk aangetast

Hr. Ms. O 16 in 1938
Hr. Ms. O 16 in 1938
In 1995 werd voor de kust van Maleisië het wrak van de Nederlandse onderzeeboot O-16 gevonden. Het wordt beschouwd als een officieel oorlogsgraf maar er zijn vermoedens dat het wrak door bergers is aangetast. Dat meldt de Volkskrant dit weekend.


De Hr. Ms. O 16 zonk op 15 december 1941 na in botsing te zijn gekomen met een Japanse zeemijn. Eenenveertig bemanningsleden kwamen om het leven. Alleen bootsman Cor de Wolf overleefde het ongeval. Voor het ongeluk had de onderzeeboot meerdere Japanse schepen getorpedeerd. Het wrak van de O-16 wordt beschouwd als een officieel oorlogsgraf.

Verontrustende melding

Op de plek van het wrak is onlangs een kraanvaartuig gezien met op het dek een grote hoeveelheid roestig oud ijzer. Mogelijk is dat ijzer afkomstig van de onderzeeboot. Het ministerie van Defensie kan dit nog niet bevestigen maar spreekt wel van een ‘zeer verontrustende melding’, vooral voor de nabestaanden van de slachtoffers. Het ministerie bevestigt wel dat de positie van het wrak van de Nederlandse onderzeeër overeenkomt met de plek waar het mogelijke bergingsvaartuig is gezien.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier