Oorlogsslachtoffers voormalig Nederlands-Indië herdacht

Binnenhof
In het Tweede Kamergebouw zijn zondag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht.

Bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw wordt ieder jaar op 14 augustus door de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 een herdenkingsdienst gehouden. De bijeenkomst begon zondag met een korte toespraak van de voorzitter van de stichting.

Na die toespraak sprak Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Samen met de

- advertentie -voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, legde zij hierna namens de Staten-Generaal een krans bij de Indische plaquette.

Maandag wordt in Nederland de capitulatie van Japan herdacht. De grote herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag wordt onder meer bijgewoond door minister-president Mark Rutte.

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. De vijftiende augustus is daarmee het officiële eindpunt van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Met de capitulatie van Japan kwam er namelijk een eind aan de oorlog in Zuidoost-Azië en dus ook in Nederlands-Indië. Gedurende de Japanse bezetting zaten er ongeveer 140.000 Nederlandse burgers en militairen vast in Japanse kampen. Zeker 25.000 van hen overleefden de oorlog niet.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: