In het Tweede Kamergebouw zijn zondag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië herdacht.
Bij de Indische plaquette in het Tweede Kamergebouw wordt ieder jaar op 14 augustus door de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 een herdenkingsdienst gehouden. De bijeenkomst begon zondag met een korte toespraak van de voorzitter van de stichting. Na die toespraak sprak Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Samen met de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, legde zij hierna namens de Staten-Generaal een krans bij de Indische plaquette.
Maandag wordt in Nederland de capitulatie van Japan herdacht. De grote herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag wordt onder meer bijgewoond door minister-president Mark Rutte.
Japan capituleerde op 15 augustus 1945. De vijftiende augustus is daarmee het officiële eindpunt van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Met de capitulatie van Japan kwam er namelijk een eind aan de oorlog in Zuidoost-Azië en dus ook in Nederlands-Indië. Gedurende de Japanse bezetting zaten er ongeveer 140.000 Nederlandse burgers en militairen vast in Japanse kampen. Zeker 25.000 van hen overleefden de oorlog niet.
Overzicht van boeken over de geschiedenis van Nederlands-Indië