/

Op de vlucht voor het water, 1953

De Watersnoodramp van 1953 is de grootste natuurramp in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. Meer dan 1800 mensen komen om het leven. De ramp voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. Hij werd veroorzaakt door een zware stormvloed in combinatie met springtij.

Op de vlucht voor het water sluiten veel mensen zich op hun zolders op, zonder eten of drinken. Sommigen hangen in bomen. De storm gaat pas op 3 februari liggen. Verschillende mensen ontpoppen zich na de ramp tot helden. Sommigen zwemmen met een touw om hun middel urenlang door het koude water om mensen te redden, anderen bouwen bruggen van wrakhout om hun dorpsgenoten te redden en iedereen met een boot zoekt naar overlevenden. De Doesburgse zeilvereniging redt bijvoorbeeld op één dag 266 mensen het leven.

Evacuatie tijdens de Watersnoodramp, stavenisse, 1953 – Ed van Wijk, collectie Nederlands Fotomuseum
Evacuatie tijdens de Watersnoodramp, stavenisse, 1953 – Ed van Wijk, collectie Nederlands Fotomuseum

Bovenstaande foto werd gemaakt door Ed van Wijk tijdens de evacuatie van Stavenisse.

Meer informatie over de Watersnoodramp
Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: