Week van de koloniale geschiedenis

Op de vlucht voor het water, 1953

De Watersnoodramp van 1953 is de grootste natuurramp in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. Meer dan 1800 mensen komen om het leven. De ramp voltrok zich in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. Hij werd veroorzaakt door een zware stormvloed in combinatie met springtij.

Op de vlucht voor het water sluiten veel mensen zich op hun zolders op, zonder eten of drinken. Sommigen hangen in bomen. De storm gaat pas op 3 februari liggen. Verschillende mensen ontpoppen zich na de ramp tot helden. Sommigen zwemmen met een touw om hun middel urenlang door het koude water om mensen te redden, anderen bouwen bruggen van wrakhout om hun dorpsgenoten te redden en iedereen met een boot zoekt naar overlevenden. De Doesburgse zeilvereniging redt bijvoorbeeld op één dag 266 mensen het leven.

Evacuatie tijdens de Watersnoodramp, stavenisse, 1953 – Ed van Wijk, collectie Nederlands Fotomuseum
Evacuatie tijdens de Watersnoodramp, stavenisse, 1953 – Ed van Wijk, collectie Nederlands Fotomuseum

Bovenstaande foto werd gemaakt door Ed van Wijk tijdens de evacuatie van Stavenisse.

Meer informatie over de Watersnoodramp

- advertentie -
Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →