Op zoek naar nabestaanden van Sovjetsoldaten

Volgende maand verschijnt het boek Kind van het Ereveld. Rusland-correspondent Remco Reiding beschrijft daarin zijn jarenlange zoektocht naar nabestaanden van Sovjetsoldaten, die op het Russisch Ereveld in Leusden begraven liggen.

Op het Russisch Ereveld, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen 865 Sovjetrussische oorlogsslachtoffers begraven. Na de Tweede Wereldoorlog zijn hun verwanten hierover niet geïnformeerd. De Nederlandse onderzoeker Remco Reiding probeert met zijn Stichting Russisch Ereveld deze familieleden van de oorlogsslachtoffers op te sporen. Via de stichting kunnen particulieren ook voor vijftig euro per jaar een graf adopteren. Het geld wordt onder meer gebruikt voor de reis van nabestaanden, die voor het eerst het graf van hun vader of broer willen bezoeken en dat zelf niet kunnen betalen.

Inmiddels zijn de verwanten van ongeveer tweehonderd in Leusden begraven soldaten gevonden. Voor Reiding had de zoektocht ook grote persoonlijke gevolgen. Hij trouwde met zijn tolk en vernoemde zijn zoon naar de eerste gevonden nabestaande: Dmitri Botenko.

Op 10 april verschijnt het boek Kind van het ereveld over de bijzondere zoektocht van de Rusland-correspondent. Naar aanleiding van het boek zendt de NCRV op 4 mei een veertig minuten durende documentaire uit over de zoektocht en de komst naar Nederland van kinderen van soldaten die 67 jaar na het einde van de oorlog voor het eerst het graf van hun vader bezoeken.

- advertentie -

Boek: Kind van het ereveld – Remco Reiding

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: