Dark
Light

Open Monumentendag gered met grote gift

1 minuut leestijd
Open Monumentendag - cc
Open Monumentendag - cc

Dankzij een gift van de BankGiro Loterij is het voortbestaan van Open Monumentendag voor de komende vijf jaar in ieder geval gegarandeerd. De stichting die het jaarlijkse monument organiseert kreeg woensdagavond tijdens een zogenaamd Goed Geld Gala een bedrag van 1,7 miljoen euro toegezegd, verspreid over een periode van vijf jaar.

Het geld wordt ook gebruikt om de bestaande Open Monumentendag te “verbreden en te verdiepen”. Hierdoor moeten Nederlanders het hele jaar door kunnen genieten van alle soorten erfgoed in ons land. Daarnaast gaat er geld naar regionale monumentendagen.

Vanwege het wegvallen van sponsoren was het voortbestaan van het evenement enige tijd onzeker. Dankzij het geld van de loterij is de toekomst erfgoedevenement nu voor jaren verzekerd.

30e editie

De landelijke Stichting Open Monumentendag, die verantwoordelijk is voor de landelijke coördinatie van de Open Monumentendag, werkt samen met ongeveer 300 comités en veel vrijwilligers. De stichting:

“Met een bezoekersaantal van rond het miljoen is de Open Monumentendag een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Met de financiële toezegging zijn we in staat het evenement ook de komende jaren landelijk te organiseren.”

Open Monumentendag is dit jaar toe aan de dertigste editie.

Boek: De bosatlas van het cultureel erfgoed