Operatie Market Garden volgend jaar groots herdacht

Geallieerde parachutisten landen in Nederland tijdens Operatie Market Garden
Geallieerde parachutisten landen in Nederland tijdens Operatie Market Garden
Volgend jaar wordt er een grote herdenking van Operatie Market Garden gehouden. De organisatie heeft dat zaterdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Veghel. Er worden in totaal ongeveer een miljoen toeschouwers verwacht.


Op 17 september 1944 ging Operatie Market Garden van start. Volgend jaar is dat precies zeventig jaar geleden. De geallieerden probeerden met een groot offensief een snelle doorbraak naar Duitsland te forceren. Het had ook het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland moeten zijn. De Slag om Arnhem werd op 25 september 1944 echter verloren, waardoor de oorlog nog ruim een half jaar – en een hongerwinter – langer duurde.

De militaire operatie wordt ieder jaar herdacht maar het is twintig jaar geleden dat hij echt groot herdacht werd. De herdenking start op 14 september 2014. Vanuit België vertrekt dan een grote colonne historische militaire voertuigen naar Veghel.

In de dagen hierna kunnen bezoekers in Veghel onder meer een basiskamp bezoeken waarin veel legertenten en ander materieel uit de Tweede Wereldoorlog staat opgesteld. Ook is er een dropping van parachutisten en de Waaloversteek bij Nijmegen wordt nagespeeld met amfibievoertuigen. Bij Son wordt een zogenaamde Baileybrug gebouwd.

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier