Operatie Market Garden volgend jaar groots herdacht

Geallieerde parachutisten landen in Nederland tijdens Operatie Market Garden
Geallieerde parachutisten landen in Nederland tijdens Operatie Market Garden
Volgend jaar wordt er een grote herdenking van Operatie Market Garden gehouden. De organisatie heeft dat zaterdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Veghel. Er worden in totaal ongeveer een miljoen toeschouwers verwacht.


Op 17 september 1944 ging Operatie Market Garden van start. Volgend jaar is dat precies zeventig jaar geleden. De geallieerden probeerden met een groot offensief een snelle doorbraak naar Duitsland te forceren. Het had ook het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland moeten zijn. De Slag om Arnhem werd op 25 september 1944 echter verloren, waardoor de oorlog nog ruim een half jaar – en een hongerwinter – langer duurde.

De militaire operatie wordt ieder jaar herdacht maar het is twintig jaar geleden dat hij echt groot herdacht werd. De herdenking start op 14 september 2014. Vanuit België vertrekt dan een grote colonne historische militaire voertuigen naar Veghel.

In de dagen hierna kunnen bezoekers in Veghel onder meer een basiskamp bezoeken waarin veel legertenten en ander materieel uit de Tweede Wereldoorlog staat opgesteld. Ook is er een dropping van parachutisten en de Waaloversteek bij Nijmegen wordt nagespeeld met amfibievoertuigen. Bij Son wordt een zogenaamde Baileybrug gebouwd.

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: