Dark
Light

Opgroeien in een Japans interneringskamp

Auteur:
1 minuut leestijd
Dromen van Vrijheid, tentoonstelling Museum Bronbeek
Dromen van Vrijheid, tentoonstelling Museum Bronbeek

Bij Museum Bronbeek in Arnhem is vanaf februari een tentoonstelling te zien over het leven van kinderen in de Japanse interneringskampen in Nederlands-Indië in 1942-1945. De tentoonstelling is samengesteld naar aanleiding van de verschijning van het boek Dromen van vrijheid van Truus Huizenga en Lieke van Duin.

Nederlands-Indië werd tussen 1942 en 1945 bezet door Japan. Veel (Indo-) Europese mannen werden krijgsgevangen gemaakt, hun vrouwen en kinderen opgesloten in kampen. Truus Huizenga zat van haar negende tot en met elfde jaar gevangen in drie Japanse interneringskampen. Het boek Dromen van Vrijheid is gebaseerd op haar jeugdherinneringen. De tentoonstelling Dromen van vrijheid. Kind zijn in een kamp geeft een beeld van het leven tijdens de internering door kinderogen.

De expositie is samengesteld door Museum Bronbeek en het Indisch Herinneringscentrum. Er worden voorwerpen getoond uit de collectie van Museum Bronbeek, aangevuld met persoonlijke spullen van Truus: knuffels, poppen, spelletjes, receptenboeken, geïmproviseerde kleding, tekeningen, dagboeken en geborduurd textiel. De objecten van Truus waren eerder te zien in het Museon.

De tentoonstelling loopt van 5 februari tot en met mei 2016.

Boek: Dromen van vrijheid

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×