Ophef over ‘hakenkruis-mantel’ koningin Máxima

In Duitsland is commotie ontstaan over een mantel die koning Máxima droeg tijdens een bezoek aan deelstaat Beieren. Op de achterkant zou een hakenkruis te zien zijn. Volgens de ontwerper van de jurk, Claes Iversen, gaat het om een “klassiek geometrisch ornament”.

Het koningspaar is momenteel in Duitsland voor enkele werkbezoeken. In Beieren verscheen de koningin in een grijze mantel. Op de rug was inderdaad een symbool te zien dat deed denken aan een swastika, het symbool dat tijdens de Tweede Wereldoorlog hét symbool van de nazi’s werd. In Duitse media werd gesproken van een ‘Hakenkreuz mantel’.

Máxima droeg de mantel overigens niet voor het eerst. Tijdens het staatsbezoek aan Denemarken had de koningin hem ook al eens. Toepasselijk want de ontwerpen van de jurk is afkomstig uit dat land. Op Twitter heeft de ontwerper inmiddels geschrokken gereageerd op de ophef:

- advertentie -

“Het is vanzelfsprekend nooit mijn bedoeling geweest om de gesuggereerde referentie te maken. Het borduur is gecreëerd vanuit de gedacht om met onconventionele borduurmaterialen een klassiek geometrisch ornament vorm te geven.”

De Duitse krant Bild bedacht een woordgrapje over de verontwaardiging en kopte: “Máximale verontwaardiging over de jurk”.

Het symbool is overigens niet uitgevonden door de nazi’s. Tot 1944 was bijvoorbeeld een blauw hakenkruis op vliegtuigen van de Finse luchtmacht te zien. Maar ook lang daarvoor werd het teken al gebruikt.

Joden op de brandstapel in Duitsland tijdens de Zwarte Dood in 1348
Vooroordelen over Joden bestaan al duizenden jaren. De lange geschiedenis van anti-Joods…
Blok 10 in Auschwitz, waar Mengele zijn medische experimenten uitvoerde - cc
De beide grootvaders van de Franse arts Michel Cymes werden in Auschwitz

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

>>> Meer geschiedenisboeken
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier