Dark
Light

Opnieuw beeld Leopold II besmeurd met verf

Auteur:
1 minuut leestijd

In België is opnieuw een beeld van koning Leopold II besmeurd met rode verf. Ditmaal werd een borstbeeld van de koning aan het Prinses Stefanie- en Prinses Clementinaplein in Oostende door actievoerders onder handen genomen.

Leopold II
Leopold II
In september verfde de Belgische schrijver Théophile de Giraud ook al een beeld van koning Leopold II van België (1835-1909) rood. Hij deed dit in Brussel uit onvrede over de voormalige koloniale politiek van de Belgische koning in Congo.

Het beeld in Oostende is met verf besmeurd door een actiegroep die zich ‘De Hand Van De Stoete Ostendenoare’
noemt. De politie heeft geen daders weten te identificeren. De actievoerders plaatsen bij het beeld een exemplaar van de faction-roman De hand van de koning van voormalig gemeenteraadslid in Oostende Raf De Boever. In dit boek schrijft De Boever over maatschappelijke thema’s als kolonialisme, monarchie en persvrijheid.

Het beeld in Oostende is inmiddels gereinigd. De actiegroep heeft in een persmededeling fel uitgehaald naar de ‘bloedzuigers van het koningshuis’.

De anarchistische actiegroep ‘De Hand van de Stoete Ostendenoare’ heeft in België vaker beelden onder handen genomen. Januari 2004 pleegden actievoerders van de groep een aanslag op een beeld aan de Zeedijk in Oostende. Het beeld dat een aantal Congolezen toont die koning Leopold dank brengen. De daders hakten een hand van een van de Congolezen af en lieten het stadsbestuur weten dat ze de hand alleen terug zouden geven als de tekst bij het beeld (‘Dank van de Congolezen aan Leopold II’) verwijderd zou worden. In plaats daarvan zou er een foto moeten komen van slaven die op rubberplantages werkten. Het gemeentebestuur willigde deze eis toen niet in.

Boek: Koning Leopold II, van constitutioneel monarch tot roofridder

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×