Opnieuw geen publiek bij Dodenherdenking op de Dam

/
1 minuut leestijd
Leeuw bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam
Leeuw bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam (CC BY 2.0 - eric molina - wiki)

Vanwege de coronacrisis is er ook dit jaar geen publiek welkom bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Dat meldt de gemeente Amsterdam. Het herdenkingsprogramma in De Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam worden uitgezonden op NPO1.

Afgelopen jaar was de Dam ook nagenoeg leeg. Bij het monument was toen slechts een klein gezelschap aanwezig, bestaande uit koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte, de Amsterdamse burgemeester Halsema en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet.

De Gemeentelijke Herdenking op de Nieuwe Ooster in Amsterdam op 4 mei gaat door, maar is eveneens besloten. Er is geen stille tocht. Bij ieder oorlogsmonument in de hoofdstad vindt een afzonderlijke bloemlegging plaats. Alleen enkele genodigden zijn hierbij aanwezig.

Bevrijdingsconcert

Het traditionele bevrijdingsconcert op de Amstel gaat niet door. Het concert wordt vanwege de coronamaatregelen net als vorig jaar binnen gehouden, in Theater Carré. Het concert wordt live uitgezonden op NPO1.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie