Opnieuw instorting in Pompeii

Straat in Pompeii
In Italië is opnieuw een discussie losgebarsten over de vraag of er wel genoeg gedaan wordt om de Romeinse ruïnestad Pompeii te beschermen. Deze week is er opnieuw een zuil van een huis uit de Romeinse tijd ingestort.

Het gaat om een zuil die bij het huis van de Romein Loreio Tiburtino stond. Vroeger ondersteunde deze zuil een pergola. In oktober stortte nog een deel van een buitenmuur van Pompeii in en eind 2010 ging een gladiatorhuis uit de Romeinse tijd verloren.Door deze en andere instortingen barstte er in Italië een discussie los rond de vraag of er wel voldoende gedaan wordt om de ruïnestad te beschermen.

- advertentie -

Na de recentste instorting hebben Italiaanse archeologen gezegd dat er onmiddelijk onderhoudspersoneel moet worden ingehuurd om Pompeï van de ondergang te redden.

Enkele maanden geleden zegde de Europese Commissie nog 105 miljoen euro toe voor onderhoud en restauratie van Pompeii. Het is de bedoeling dat er een vierjarenplan opgezet wordt.

De stad Pompeii werd in 79 na Christus verwoest door een uitbarsting van de Vesuvius. De stad werd bedekt onder een zes meter dikke laag vulkanische as. Duizenden mensen kwamen om het leven. De aslaag zorgde er voor dat de stad eeuwenlang intact bleef. In 1748 begonnen opgravingen. De resten van de stad geven de moderne mens tegenwoordig een goede indruk van het leven in een welvarende kleine Romeinse stad.

Pompeii wordt jaarlijks bezocht door ongeveer twee miljoen toeristen. De stad staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier