Oscar voor beste film naar ‘Argo’

Still uit Argo – © 2012 Warner Bros

Niet ‘Lincoln’ maar ‘Argo’ heeft de Oscar voor beste film gewonnen. Dat is afgelopen nacht in in Los Angeles bekendgemaakt.

Argo


‘Lincoln’ van regisseur Steven Spielberg was volgens velen de kanshebber voor de Oscar voor de beste film. De speelfilm over president Abraham Lincoln en de Amerikaanse Burgeroorlog was genomineerd voor maar liefst twaalf Oscars, maar greep uiteindelijk naast die voor de beste film. Daniel Day-Lewis, de man die in de huid van Lincoln kroop, won wel de Oscar voor beste acteur.

De belangrijkste filmprijs, de Oscar voor de beste film, ging naar ‘Argo’. Die film, geregisseerd door Ben Affleck, gaat over een geheime operatie van de CIA waarbij zes Amerikaanse diplomaten tijdens de gijzelingsactie van 1979 Iran uitgesmokkeld moesten worden. Eerder won ‘Argo’ ook al de Golden Globes voor beste film en beste regie.

- advertentie -

Een bijzondere reddingsoperatie

In 1979 werd de Amerikaanse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran bestormd door een groep militanten. Die wilden daarmee hun steun betuigen aan de nieuwe leider ayatollah Komeini. Tientallen Amerikanen werden vastgehouden. De gijzelingsactie escaleerde volledig en duurde in totaal 444 dagen. De gijzelaars werden uiteindelijk vrijgelaten nadat de Amerikaanse president Jimmy Carter was afgetreden.

De film Argo vertelt een vrij onbekend gebleven onderdeel van dit gijzelingsverhaal. Tijdens de gijzeling wist een groep van zes diplomaten namelijk te ontkomen. Zij hielden zich enige tijd schuil bij de Canadese ambassadeur. Op den duur werd het daar echter ook te gevaarlijk. De CIA bedacht toen een gevaarlijk plan. De diplomaten moesten doen alsof ze onderdeel uitmaakten van een Hollywood-crew die in Iran bezig was de film Argo te maken. Met valse paspoorten moesten de crewleden hierna proberen Iran uit te komen.

Beste regie

Bijzonder is dat ‘Argo’ niet genomineerd was voor de Oscar voor beste regie. Sinds 1989 was het niet meer gebeurd dat de beste film niet genomineerd was voor de filmprijs voor de beste regie. De prijs voor beste regie ging dit keer naar Ang Lee, regisseur van ‘Life of Pi’. Velen hadden vooraf verwacht dat de regieprijs naar Steven Spielberg zou gaan.

Twee ‘historische’ Oscar-winnaars:

Trailer van de film ‘Argo’:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: