Week van de koloniale geschiedenis

Otto von Habsburg bijgezet in Wenen

Foto: Still YouTube
Het lichaam van Otto von Habsburg, de oudste zoon van de laatste keizer van Oostenrijk, is zaterdag bijgezet in Wenen. De uitvaart werd bijgewoond door een groot aantal staatshoofden en regeringsleiders.

Otto Habsburg-Lothringen overleed begin deze maand op 98-jarige leeftijd. Hij was de zoon van de Oostenrijkse keizer Karel I en diens echtgenote Zita van Bourbon-Parma en de laatste kroonprins van Oostenrijk-Hongarije. Deze zogenaamde dubbel- of Donaumonarchie werd in 1918 ontbonden.In 1961 gaf hij zijn aanspraken op de Oostenrijkse troon op. Otto Habsburg-Lothringen, een groot voorstander van een verenigd Europa, zat hierna twintig jaar voor de Duitse partij CSU in het Europees Parlement.

- advertentie -

Hij werd zaterdag bijgezet in de Kapucijnerkerk in Wenen. De requiemmis werd onder meer bijgewoond door het Zweedse koningspaar en de groothertog van Luxemburg. Namens Nederland was prins Carlos de Bourbon de Parme, de oudste zoon van prinses Irene, aanwezig. Ook zijn echtgenote, prinses Annemarie, en zijn jongere broer, prins Jaime, woonden de mis bij.

De bijzetting van Otto von Habsburg ging gepaard met veel tradities. Zo ging de deur van de Kapucijnerkerk in Wenen bijvoorbeeld pas open nadat hij was aangekondigd als een “zondig en sterfelijk mens”.

Het hart van Otto von Habsburg is zondag tijdens een aparte privéceremonie in de benedictijner abdij van Pannonhalma (Hongarije) bijgezet.

Beelden van de ceremonie in Wenen:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: