TuinTuin

Ottomaanse strijdkameel gevonden bij Wenen

In Oostenrijk is een vrijwel compleet skelet van een Ottomaanse strijdkameel opgegraven. Het dier begeleidde de Ottomanen vermoedelijk toen die in 1683 met een leger van 138.000 man door het gebied trokken. Dat meldt de Veterinärmedizinische Universität in Wenen.

De ontdekking is gedaan in Tulln, een stadje op ongeveer twintig afstand van Wenen. Deze stad werd nooit veroverd door de Ottomanen. De onderzoekers denken hierdoor dat het dier na de door de Turken verloren Slag bij Wenen (1683) achterbleef. Mogelijk werd het dier geruild door de terugtrekkende troepen.

Het gaat om een kruising tussen een kameel en een dromedaris. De Ottomanen gebruikten dit soort kamelen in de zeventiende eeuw veel als lastdier maar ook in de strijd werden de dieren gebruikt. Tijdens militaire campagnes werden de dieren verder geregeld geslacht voor voedsel. Het in Tulln gevonden exemplaar is hoogstwaarschijnlijk niet opgegeten, aangezien het skelet vrijwel intact is aangetroffen.

Schedel van de kameel (Alfred Galik - Vetmeduni Vienn)
Schedel van de kameel (Alfred Galik – Vetmeduni Vienn)

Harnas

Aanvankelijk dachten archeologen op de resten van een koe of paard te zijn gestuit. Na DNA-onderzoek en bestudering van kaak, voetbotten en rugwervels werd uiteindelijk duidelijk dat het om de resten van een kameel ging. Op de botten zijn afwijkingen te zien, waardoor de onderzoekers vermoeden dat het dier een harnas heeft gedragen.

- advertentie -

Er zijn wel vaker resten van kamelen gevonden, zelfs uit de Romeinse tijd, maar het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat in Centraal Europa een compleet skelet van een strijdkameel is gevonden.

De onderzoekers hebben de vondst recent beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One.

DVD: De Ottomanen


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister