Oud-dictator Guatemala vervolgd

Oud-dictator Guatemala vervolgd
Efrain Rios Montt, een oud-dictator van Guatemala, wordt in eigen land vervolgd voor misdaden die tijdens zijn militaire bewind werden begaan.

Nadat in 1982 door een aantal legerofficieren succesvol een staatsgreep was gepleegd, werd een junta van drie militairen onder leiding van generaal Efrain Rios Montt geïnstalleerd. De junta werd drie maanden later ontbonden en Rios Montt werd hierna president.

Als president voerde hij

- advertentie -onder meer een felle strijd tegen de guerilla, wat leidde tot een golf van mensenrechtenschendingen. Het bewind van Rios Montt wordt vaak aangemerkt als de bloedigste periode van de totale Guatemalteekse burgeroorlog (1960-1996).

Rios Montt wordt nu onder meer beschuldigd van genocide. Zo zou hij in 1982 bijvoorbeeld opdracht hebben gegeven voor de vernietiging van verschillende Maya-dorpen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van meer dan 1700 mensen.

In augustus 1983 werd Rios Montt afgezet door generaal Oscar Mejía Victores.

De oud-president wordt nu pas vervolgd omdat hij de afgelopen jaren parlementslid was en daardoor van onschendbaarheid genoot. Rios Montt heeft nog niet gereageerd op de beschuldingen.

Een rechter heeft de 85-jarige oud-dictator voor de duur van het proces onder huisarrest laten plaatsen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: