Mens en Relatie

Oud kruis gevonden in duinen bij Groote Keeten

Foto: Hoogheemraadschap
Enkele dagen voor kerst hebben medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in de duinen bij Groote Keeten een ongeveer negentig centimeter hoog kruis gevonden.

- ad -

Volgens de dienst gaat het mogelijk om een kruis dat hoorde bij een grafmonumentje voor Engelse of Hollandse soldaten die sneuvelden tijdens de Engels-Russische invasie van 1799. Oktober vorig jaar werden in dit gebied nog resten van een Engelse militair gevonden die waarschijnlijk tijdens deze invasie om het leven kwam.Twee medewerkers van het hoogheemraadschap vonden het kruis onlangs tijdens een inspectie. Het bijna bijna negentig centimeter hoge kruis stond netjes rechtop in een uitgewaaid stuifgat nog ongeveer twintig centimeter in het zand. De arm van het kruis is met een ouderwetse pen-gat verbinding bevestigd. Het hoogheemraadschap:

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Naar de betekenis van het kruis is het momenteel nog gissen. Het zou om een monumentje kunnen gaan op het (massa)graf van Engelse of Hollandse soldaten, gedood tijdens de Engelse invasie van herfst 1799. Op 27 augustus van dat jaar zette een groot Engels leger voet aan wal bij Groote Keeten. Er braken daarna zware gevechten uit met Hollandse troepen, waarbij aan beide zijden de nodige slachtoffers vielen.

Of het gevonden kruis inderdaad op het graf van een soldaat heeft gestaan is onduidelijk. Volgens het hoogheemraadschap zou het ook om het graf van een zogenaamde drenkeldode kunnen gaan:

De vaak in verregaande staat van ontbinding verkerende lichamen van schipbreukelingen werden eeuwenlang zonder poespas in het duin begraven.

Dit gebeurde bijvoorbeeld nog in 1860. De toenmalige burgemeester van Petten liet in dat jaar vier in zijn gemeente op het strand aangespoelde lijken “behoorlyk in den duinen begraven in mijn tegenwoordigheid”.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱