Week van de koloniale geschiedenis

Oud materiaal Hitchcock-film opgedoken

Still uit de ontdekte film
In Nieuw-Zeeland is materiaal van een hele vroege film van de beroemde film- en televisiemaker Alfred Hitchcock opgedoken. Voor zover bekend gaat het om het vroegst bewaard gebleven materiaal van de regisseur.

Het gaat om beelden van de stomme film The White Shadow. Hitchcock was in 1923 één van de regisseurs van deze film. Daarnaast werkte hij als schrijver en productieontwerper aan de film mee, zo meldt de BBC. De acteurs Clive Brook en Betty Compson speelden de hoofdrollen in de stomme film.In totaal zijn er drie spoelen met dertig minuten filmmateriaal opgedoken. Er moeten nog drie spoelen bestaan, maar waar die zijn is niet bekend. Toen de film gemaakt werd was Hitchcock vierentwintig jaar oud.

- advertentie -

De beelden van The White Shadow doken onlangs op in het filmarchief van Nieuw-Zeeland. Voor zover bekend gaat het om het vroegst bewaard gebleven materiaal van de regisseur.

Alfred Hitchcock maakte zowel ‘stomme’ als geluidsfilms. Hij wordt door velen gezien als een van de beste filmregisseurs ooit. Hitckcock werd bij het grote publiek onder meer bekend met films als Psycho, The Birds, Vertigo en North by Northwest.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: