Week van de koloniale geschiedenis

Oud-SS’er (93) niet langer vervolgd omdat hij dement is

De Duitse justitie heeft besloten de voormalige SS-commandant Gerhard Sommer niet langer te vervolgen. Omdat hij aan dementie lijdt zou de 93-jarige Duitser niet meer in staat zijn zich te verantwoorden voor zijnd daden.


In 2005 werd Sommer in Italië, samen met zestien andere SS’ers, al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij de massaslachting in Sant’Anna di Stazzema (Toscane). In Italië heeft de oud-SS’er echter nooit moeten zitten, omdat Duitsland zijn eigen onderdanen niet uitlevert.

Enige tijd geleden startten overlevenden en nabestaanden van het bloedbad een procedure om Duitsland tot vervolging over te laten gaan. Volgens hen was Sommer vooraf op de hoogte van het feit dat er een bloedbad zou worden aangericht. De zaak tegen hem is nu echter gestaakt omdat justitie van oordeel is dat Sommer te dement is om hem te vervolgen.

In totaal werden op 12 augustus 1944 in Sant’Anna di Stazzema 560 personen gedood, onder wie 130 kinderen. Het bloedbad werd aangericht als represaille voor een actie van het Italiaanse verzet.

- advertentie -

Boek: Memory and Massacre. Revisiting Sant’Anna Di Stazzema

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: