Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Oud-SS’er (93) niet langer vervolgd omdat hij dement is

De Duitse justitie heeft besloten de voormalige SS-commandant Gerhard Sommer niet langer te vervolgen. Omdat hij aan dementie lijdt zou de 93-jarige Duitser niet meer in staat zijn zich te verantwoorden voor zijnd daden.


In 2005 werd Sommer in Italië, samen met zestien andere SS’ers, al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij de massaslachting in Sant’Anna di Stazzema (Toscane). In Italië heeft de oud-SS’er echter nooit moeten zitten, omdat Duitsland zijn eigen onderdanen niet uitlevert.

Enige tijd geleden startten overlevenden en nabestaanden van het bloedbad een procedure om Duitsland tot vervolging over te laten gaan. Volgens hen was Sommer vooraf op de hoogte van het feit dat er een bloedbad zou worden aangericht. De zaak tegen hem is nu echter gestaakt omdat justitie van oordeel is dat Sommer te dement is om hem te vervolgen.

In totaal werden op 12 augustus 1944 in Sant’Anna di Stazzema 560 personen gedood, onder wie 130 kinderen. Het bloedbad werd aangericht als represaille voor een actie van het Italiaanse verzet.

- advertentie -

Boek: Memory and Massacre. Revisiting Sant’Anna Di Stazzema


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister