Oude Fokker D.VII keert tijdelijk terug naar Nederland

1 minuut leestijd
Fokker DVII
Bij restauratiewerkzaamheden in de schilderswerkplaats van het Deutsches Museum werd een Nederlands kenteken aan de rechterzijde van de romp blootgelegd. Beeld: Deutsches Museum, januari 1980.

Komend najaar keert een bijzonder vliegtuig uit de Nederlandse luchtvaartgeschiedenis tijdelijk terug op Nederlandse bodem. Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg toont vanaf september 2025 een originele Fokker D.VII die vóór de Tweede Wereldoorlog bij de Marineluchtvaartdienst vloog. De Fokker D.VII werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ontworpen en geldt als een van de meest succesvolle jachtvliegtuigen uit die periode.

In december 1945 werd het vliegtuig aangetroffen in een boerenschuur in het Zuid-Duitse Vilsbiburg door Amerikaanse militairen van de MFAA, ook wel bekend als de Monuments Men. De herkomst was toen nog onbekend. Het vliegtuig werd daarop in beheer gegeven aan het Deutsches Museum in München. Pas in 1980 kwamen bij restauratiewerkzaamheden Nederlandse kentekens tevoorschijn, waaronder een nationaliteitskenmerk en een registratiecode.

Recent Duits-Nederlands onderzoek bevestigt dat het inderdaad om een Nederlands toestel gaat. Waarschijnlijk maakte het vanaf mei 1940 geen deel meer uit van de Nederlandse luchtvloot en is het later terechtgekomen in de collectie van het geplande luchtvaartmuseum van het Derde Rijk, dat onder leiding stond van Hermann Göring.

Tot nog toe is onduidelijk via welke route en onder welke omstandigheden het toestel uiteindelijk in Duitsland belandde. De periode tussen mei 1940, toen de Fokker D.VII met registratie D-28 nog aantoonbaar in Nederland was, en december 1945, toen het toestel in Duitsland werd ontdekt, blijft voor de onderzoekers grotendeels een mysterie.

Bruikleen

Vanwege de vele onduidelijkheden is er volgens het Nationaal Militair Museum op dit moment nog geen juridische basis om over te gaan tot restitutie van het toestel. Wel stelt het Deutsches Museum het vliegtuig voor ten minste vijf jaar als bruikleen beschikbaar. Het onderzoek naar de herkomst en geschiedenis van het toestel wordt ondertussen door zowel Duitse als Nederlandse onderzoekers voortgezet.

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 55.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×