Middeleeuwse munten gevonden in Noord-Duitsland

Willekeurige foto van enkele oude munten
Archeologen hebben in het noorden van Duitsen een grote middeleeuwse muntenschat gevonden. Dat melden Duitse media.

Archeologen die werken in een veld in de buurt van Anklam, in het noordoosten van Duitsland, vonden in augustus tientallen zilveren munten. Uit onderzoek blijkt dat deze munten uit de middeleeuwen komen. De oudste munt dateert uit 610, de jongste uit 820. De eerste munt werd gevonden door de amateurarcheoloog Peter Dachner. Naast de munten werd ook een Arabische armband gevonden.Volgens archeoloog Micheal Schirren van het Landesamt für Kultur und Denkmalpflege zijn de munten afkomstig uit Noord-Afrika, Iran Irak, of Afghanistan en zouden de munten in Duitsland zijn gekomen via Oost-Europa, door de Zwarte Zee en langs andere handelsroutes.

De vondst toont daarmee aan dat de Slavische volkeren en de Vikingen, die het gebied destijds bevolkten, duizend jaar geleden al handel dreven met Arabieren.

De gevonden munten zouden zo ver van huis, ver in prijs zijn gekelderd. De twintig gram zilver die één munt bevat zou echter wel genoeg zijn geweest om vier ossen van te kopen en zelfs een slaaf had men er voor kunnen kopen.