Oude Porsche van de Rijkspolitie onder de hamer

Bij veilinghuis Bonhams in België wordt vrijdag een bijzondere Porsche geveild. Het gaat om een auto die begin jaren zestig door de Rijkspolitie is gebruikt.

Foto: Bonhams
Foto: Bonhams


Doordat begin jaren zestig steeds meer mensen een auto aanschaften en het dus steeds drukker werd op de wegen, startte de Rijkspolitie een eenheid op die toezicht moest houden op het verkeer.

Op dat moment was er nog geen maximumsnelheid en vangrails waren er ook nog niet. Er gebeurden geregeld ongelukken. Naar Duits voorbeeld gingen vanaf 1962 daarom agenten in Porsches de weg op om toezicht te houden en hardrijders vermanend toe te spreken (of zwaaien). Dienders, zo meldt het veilinghuis, moesten tenminste vijfentwintig jaar oud zijn én getrouwd. Bij voorkeur hadden de toezichthouders op de weg ook kinderen omdat die mannen, zo meende men, meer verantwoordelijkheidsgevoel hadden.

Bonhams zegt één van de twaalf Porsches te veilen die oorspronkelijk door de Rijkspolitie werden gebruikt. De wagen is lange tijd als gewone cabriolet in gebruik geweest. Zo’n tien jaar geleden werd de wagen in oude luister hersteld.

- advertentie -

Verwacht wordt dat de historische wagen, een Porsche 356B 1600 cabriolet, minimaal 140.000 euro opbrengt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: