Help de keizer komt!

Ouderwetse scheerbeurt in Spoorwegmuseum

Stationskapper Jan Heidema
Mannen die aankomend weekend naar het Spoorwegmuseum in Utrecht gaan, hoeven zich ’s ochtends niet te scheren. In het museum is dit weekend namelijk een ouderwetse stationskapper aanwezig.

Bezoekers van het museum kunnen bij de stationskapper, Jan Heideman, terecht voor een gratis scheerbeurt met kwast en mes. Vrouwen kunnen van hem een gezichtsmassage krijgen. De kapper scheert en masseert in de stijl van de jaren vijftig en gebruikt dan ook alleen producten uit die periode.De kapperszaak in het Maliebaanstation dateert uit 1925 en komt oorspronkelijk van Dordrecht Centraal Station. Vroeger waren er op veel treinstations kappers te vinden. Vaste klanten van de stationskappers hadden zelfs hun eigen scheerspullen en scharen in hun eigen laatje met een naamplaatje erop.

- advertentie -

De stationskapper is voortaan ieder tweede weekend van de maand geopend.

Blauwe Engel

Voor het Spoorwegmuseum is aankomend weekend een speciaal weekend. De Blauwe Engel, een historische trein uit 1954, gaat dan namelijk voor het eerst sinds 2009 weer rijden. Deze door de Rotterdamse fabrikant Allan vervaardigde dieselelektrische trein werd twee jaar geleden van de rails gehaald omdat hij niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. Omdat de trein nog mensen vervoert moest hij van het ministerie voldoen aan moderne veiligheidseisen. Er is onlangs een automatisch remsysteem in de Blauwe Engel geplaatst.

De Blauwe Engel – Foto: CC/ Erik Baas

Vanwege de opvallende blauwe kleur en het oude NS/Allan logo (met vleugel) op de kop kreeg de trein vroeger de bijnaam ‘Blauwe Engel’. Vanaf 1960 werden de treinen rood geschilderd. Vijfentwintig jaar later deed de trein voor het laatst officieel dienst. In 1995 is de Blauwe Engel helemaal opgeknapt en in zijn oorspronkelijke blauwe kleur teruggebracht. De trein heeft 73 zitplaatsen, 65 daarvan zijn tweede klasse.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: