‘Oudste dinosaurus gevonden in Londen’

Zo zou de dinosaurus er ongeveer uit hebben gezien – Afb: NHM/Mark Witton

In Londen zijn mogelijk de oudste resten van een dinosaurus gevonden. De vondst werd op een bijzondere plek gedaan: in een opslag van het Natural History Museum in Londen.

Stuk poot van de dinosaurus – Foto: Natural History Museum


De resten van de dinosaurus lagen al lange tijd in het museum maar de ouderdom ervan was nooit vastgesteld. Onderzoek heeft nu aangetoond dat het dier ongeveer 245 miljoen jaar geleden op aarde rond moet hebben gelopen. De leeftijd van de oudst bekende dinosaurus is met de vondst zo’n 10 tot 15 miljoen jaar opgeschoven. Wetenschappers meldden dat deze week in het wetenschappelijke magazine Biology Letters.

Groot was de dinosaurus niet. Hij had ongeveer het formaat van een labrador. Zijn staart was met één meter wel een stuk langer dan die van de hond. Wetenschappers vermoeden dat het dier rechtop liep en dat hij tussen de twintig en zestig kilo woog.

- advertentie -

De resten van de dinosaurus werden in de jaren dertig van de vorige eeuw gevonden bij het Nyasa-meer in het huidige Malawi. De vondst werd destijds gedaan door de Britse wetenschapper Rex Parrington. Na de vondst werd echter niet onderzocht hoe oud de dinosaurus was. Nu is dat wel gedaan.

De tot nu toe onbekende soort is vernoemd naar de vindplaats en de ontdekker: Nyasasaurus Parringtoni.


Archiefstukken:

Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister