Week van de koloniale geschiedenis

Oudste document Amsterdam tentoongesteld

Later dit jaar zal het oudste document van de stad Amsterdam, het zogenaamde Tolprivilege uit 1275, tentoongesteld worden in het Stadsarchief van de hoofdstad. Dit naar aanleiding van het 740-jarig bestaan van Amsterdam.

Het Tolprivilege bevat de eerste schriftelijke vermelding van Amsterdam.

Op 27 oktober 1275 verleende graaf Floris V de Amsterdammers tolvrijheid. Mensen rond de zogenaamde Amestelledamme kregen het recht op vrije vaart door het graafschap Holland. Amsterdam was op dat moment nog maar een kleine nederzetting die onder het Sticht Utrecht viel. Het Tolprivilege gaf Amsterdam een eerste, belangrijke economische impuls. Uiteindelijk zou Amestelledamme uitgroeien tot een van de belangrijkste handelssteden van Europa.

Politieke zet

De beslissing van Floris V om de lieden die nabij de Amsteldam verblijven een privilege te geven, kwam niet zomaar. Het was namelijk ook een belangrijke politieke zet van de graaf tegen de zogenaamde heren van Aemstel die zich steeds onafhankelijker van Holland en Utrecht waren gaan opstellen.

- advertentie -

Het document is alleen op bijzondere momenten te zien, om te voorkomen dat Dde zwarte inkt op de geitenhuiden akte verbleekt. Dit jaar kan het Tolprivilege op zaterdag 24, zondag 25 en dinsdag 27 oktober bekeken worden in Schatkamer van het Stadsarchief.

Boek: Een kleine geschiedenis van Amsterdam

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: