Oudste document Amsterdam tentoongesteld

Later dit jaar zal het oudste document van de stad Amsterdam, het zogenaamde Tolprivilege uit 1275, tentoongesteld worden in het Stadsarchief van de hoofdstad. Dit naar aanleiding van het 740-jarig bestaan van Amsterdam.

Het Tolprivilege bevat de eerste schriftelijke vermelding van Amsterdam.

Op 27 oktober 1275 verleende graaf Floris V de Amsterdammers tolvrijheid. Mensen rond de zogenaamde Amestelledamme kregen het recht op vrije vaart door het graafschap Holland. Amsterdam was op dat moment nog maar een kleine nederzetting die onder het Sticht Utrecht viel. Het Tolprivilege gaf Amsterdam een eerste, belangrijke economische impuls. Uiteindelijk zou Amestelledamme uitgroeien tot een van de belangrijkste handelssteden van Europa.

Politieke zet

De beslissing van Floris V om de lieden die nabij de Amsteldam verblijven een privilege te geven, kwam niet zomaar. Het was namelijk ook een belangrijke politieke zet van de graaf tegen de zogenaamde heren van Aemstel die zich steeds onafhankelijker van Holland en Utrecht waren gaan opstellen.

- advertentie -

Het document is alleen op bijzondere momenten te zien, om te voorkomen dat Dde zwarte inkt op de geitenhuiden akte verbleekt. Dit jaar kan het Tolprivilege op zaterdag 24, zondag 25 en dinsdag 27 oktober bekeken worden in Schatkamer van het Stadsarchief.

Boek: Een kleine geschiedenis van Amsterdam

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: