Paleis Het Loo in teken van bloemen

Bloemstilleven J.C. Lotyn (Paleis Het Loo)
Bloemstilleven J.C. Lotyn (Paleis Het Loo)
Paleis Het Loo organiseert van 3 mei tot en met 31 augustus voor de tweede keer ‘Bloemenpaleis Het Loo’. Dit jaar is het thema ‘bloemkunst in paleis en tuin’.

De Tuindienst van Paleis Het Loo maakt wekelijks verse boeketten, passend bij de historische interieurs. Bezoekers kunnen zien hoe deze boeketten worden gemaakt, met bloemen grotendeels uit eigen kwekerij.

Bij een wandeling door de paleiskamers zijn veel voorbeelden van bloemkunst en bloemversieringen terug te vinden in de plafondschilderingen en wandbekleding. In de Oostvleugel worden bloemstillevens uit de zeventiende tot negentiende eeuw getoond, die de inspiratiebronnen zijn voor de boeketten. Ook zijn hier serviezen en klein meubilair met bloemmotieven tentoongesteld.

In de Bloemenkamer kunnen liefhebbers zien hoe de boeketten worden samengesteld. Daarnaast staan buiten in de paleistuinen de diverse historische bloemsoorten afwisselend in bloei. Paleis Het Loo:

- advertentie -

“Bloemen en planten zijn altijd belangrijk geweest in de geschiedenis van Paleis Het Loo. De eerste bewoners, koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart, verzamelden vol enthousiasme Delfts aardewerk, schilderijen, vogels en exotische planten en bloemen. Vooral bloemen waren favoriet, zowel in de tuinen als in het
paleis.”

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: