Paleis Het Loo presenteert aanwinsten

De gueridons – Foto: Paleis Het Loo
Bij Paleis Het Loo zijn de komende tijd een aantal objecten te zien die het museum afgelopen jaar verworven heeft.

De collectie van het museum is afgelopen jaar, net als voorgaande jaren, weer uitgebreid met een aantal schenkingen en aankopen, daterend uit de ontstaanstijd van het paleis.

Het museum verwierf onder meer een set van twee gebeeldhouwde en vergulde éénpoots tafels of ‘gueridons’ uit circa 1700. De maker liet zich volgens Paleis Het Loo inspireren door een ontwerp van Daniel Marot, de interieurarchitect van het paleis. De tafels werden gebruikt om een kandelaar op te plaatsen. Marot ontwierp in 1701 voor een van de vertrekken van koning-stadhouder Willem III (1650-1702), de eerste bewoner van Het Loo, soortgelijke gueridons.

- advertentie -Veilingmeester Mark Grol tijdens de Juliana-veiling- Foto’s: Sotheby’s

Daarnaast werden tien prenten uit een serie van zestien aangekocht, met gezichten op het huis en de tuinen van Het Loo in 1697. De prachtig met de hand ingekleurde kopergravures werden vervaardigd door Cornelis Danckerts (voor 1655-ca.1718). De prenten vormen volgens Het Loo een belangrijke informatiebron voor de oorspronkelijke aanleg van Het Loo en zijn baroktuin.

Verder werd de collectie verrijkt met een kelkglas met de wapens van Willem III en Mary II Stuart uit 1688-1689. De fotocollectie werd aangevuld met een fotoportret van prinses Juliana in witte rouw, in 1934 gemaakt door Franz Ziegler (1893-1939) en een nagenoeg complete set van 44 Pro Juventute Prinsessen- en Oranje kalenders uit de periode 1948-1992.

Op de veiling van de nalatenschap van koningin Juliana werd een aantal voorwerpen aangekocht, die nauw verweven zijn met de geschiedenis van Paleis Het Loo. Zo werden drie ‘melkkannen’ met zilveren monturen en slotjes verworven, die na ernstige ziekte van koningin Wilhelmina in 1902 gebruikt werden voor melk en room, afkomstig van de boerderij in het paleispark van Het Loo.

Ook werd er bij deze veiling een 202-delig glasservies verkregen, gegraveerd met opschrift ‘Het Loo’ in gestileerde vorm. Verder kon ook een gouden beloningspenning worden verworven op het afslaan van de aanslag op Soestdijk in 1787. Bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog raakte dit stuk ernstig beschadigd.

De nieuwe aanwinsten zijn tot en met 31 december 2012 te zien in de Aanwinstenkamer in de Oostvleugel van Paleis Het Loo.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier