Paleis Het Loo toont koninklijke foto’s Vincent Mentzel

Paleis Het Loo komt in april met een fototentoonstelling met ‘koninklijk werk’ van de beroemde fotograaf Vincent Mentzel. Doordat deze fotograaf dicht bij de familie mocht werken ontstonden er vaak bijzondere foto’s. Zijn werk toont volgens het museum “een treffend tijdsbeeld van Nederland en het leven van de Oranjes tijdens koningin Beatrix”.

Koningin Beatrix tijdens portretsessie voor postzegel op Slot Drakensteyn, 1980 - Foto: Vincent Mentzel (Paleis Het Loo)
Koningin Beatrix tijdens portretsessie voor postzegel op Slot Drakensteyn, 1980 – Foto: Vincent Mentzel (Paleis Het Loo)
Paleis Het Loo over de fotograaf:

“Het werk van Vincent Mentzel was gedurende zijn journalistieke carrière van veertig jaar beeldbepalend voor NRC Handelsblad. Door zijn brede perspectief als fotojournalist legde Mentzel zich niet toe op één specifiek genre of onderwerp. In zijn omvangrijke oeuvre staat steeds de mens centraal, waarbij een speciale plaats wordt ingenomen door een bijzondere familie die hij regelmatig voor de lens kreeg: de koninklijke familie. Met koningin Beatrix, prins Claus en hun gezin ontstond in de loop der tijd een bijzondere band.”

Mentzel werd verschillende keren gevraagd om een officieel portret te maken. Vrij statig zijn de twee meest bekende portretfoto’s die hij van koningin Beatrix maakte. Ze vormden de basis van haar portret op de Nederlandse gulden en de bekende ‘stippelpostzegel’.

Ook de meer informele momenten legde de fotograaf tijdens zijn contact met de koninklijke familie vast.

- advertentie -

“Gekoppeld aan de originele blik van de fotograaf levert dit een bijzondere reeks beelden op, die wordt gekenmerkt door een informeel, soms zelfs luchtig, maar altijd respectvol karakter.”

De tentoonstelling getiteld ‘Koninklijke foto’s door Vincent Mentzel’ loopt van 1 april tot en met 21 augustus 2016

Boek: Belangrijkste foto’s, fotografen en stromingen uit de geschiedenis van de fotografie

In Gesprek Met …. Vincent Mentzel, fotojournalist

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: