Paleis Het Loo verwerft olieverfschilderij ‘Valkenjacht’

Valkenjacht, door Henri Auguste de Montpézat, ca. 1848 – Foto: T.Haartsen

Paleis Het Loo toont de komende tijd een selectie van de nieuwe aanwinsten van het afgelopen jaar. Te zien zijn onder meer een negendelig confiturenstel van aardewerk en het negentiende-eeuwse olieverfschilderij ‘Valkenjacht’ van Henri Auguste de Montpézat.

Paleis Het Loo


Het paleis probeert vooral stukken aan de collectie toe te voegen die een historische band met Paleis Het Loo of het Huis Oranje-Nassau hebben. Dankzij de steun van veschillende fondsen kon het museum afgelopen jaar weer verschillende stukken aankopen.

Zo werd bijvoorbeeld een negendelig confiturenstel van Delfts aardewerk verworven. Volgens het museum sluit dit confiturenstel goed aan bij de doelstelling om aandacht te besteden aan de rijke eetcultuur aan het hof. Paleis Het Loo:

- advertentie -

Het konfijten van vruchten tot ‘confituren’ was in de zeventiende en achttiende eeuw een geliefde bezigheid van prinsessen en welgestelde dames. In Paleis Het Loo bevindt zich nog een betegeld keukenvertrek van prinses Mary II Stuart (1662-1695), de ‘confiturenkamer’.

Afgelopen jaar werden er ook twee achttiende-eeuwse plaquettes verworven. De aardewerk wandplaten zijn gedecoreerd met portretten van stadhouder Willem IV en Anna van Hannover.

De schilderijencollectie werd uitgebreid met het olieverfschilderij ‘Valkenjacht op de Hoog-Soerense heide’, door Henri Auguste de Montpézat. Het museum:

Het werk uit circa 1848 sluit rechtstreeks aan bij de geschiedenis van Paleis Het Loo, waar in 1839 de Royal Loo Hawking Club werd opgericht.

Verder werd de collectie onder meer aangevuld met vijf ingekleurde prenten waarop gasten staan afgebeeld van een hofbal uit 1823 aan het hof van de Prins van Oranje, verkleed als hoofdpersonages van de roman Ivanhoe van Sir Walter Scott. Na herstelwerkzaamheden in het afgelopen jaar is ook een aanwinst uit 2011 in het museum te zien: een baljapon afkomstig uit familiebezit van prinses Sophie van Saksen-Weimar (1824-1897), de lievelingstante van koningin Wilhelmina (1880-1962).

Een selectie van de aanwinsten is tot en met 31 december 2013 te zien in de Aanwinstenkamer van Paleis Het Loo.

Gerelateerde uitgaven:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier