Paus spreekt in Armenië opnieuw van ‘genocide’

“De eerste van een reeks vreselijke rampen uit de afgelopen eeuw”

Tijdens een bezoek aan Armenië heeft paus Franciscus opnieuw het woord genocide in de mond genomen, toen hij het over de moord op Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog. De paus heeft ook een krans gelegd bij een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Armeense genocide.

Het gebruik van het woord ‘genocide’ ligt gevoelig, omdat Turkije altijd heeft ontkend dat er sprake was van genocide.

Eerste genocide

De massamoord voltrok zich ruim honderd jaar geleden. Het begin op 24 april 1915 met de arrestatie van ruim tweehonderd Armeense intellectuelen in Istanboel. De meesten van hen werden vermoord. In 1915 werden er uiteindelijk honderdduizenden Armeniërs in Turkije gedeporteerd en vermoord. Sommige schattingen spreken zelfs van 1,5 miljoen slachtoffers. Turkije erkent dat er Armeniërs zijn gedood, maar wil niet spreken van genocide (volkerenmoord). Volgens het land wordt het slachtofferaantal ook overdreven en gaat het om oorlogsslachtoffers.

Vorig jaar noemde paus Franciscus de massamoord ‘de eerste genocide van de twintigste eeuw’. Tijdens zijn bezoek aan Armenië nam hij de paus het woord genocide opnieuw in de mond.

- advertentie -

“Helaas was die tragedie, die genocide, de eerste van een reeks vreselijke rampen uit de afgelopen eeuw die mogelijk werden gemaakt door verwrongen raciale, ideologische of religieuze denkbeelden die de uitroeiing van complete volkeren mogelijk maakten. Het is verdrietig dat de internationale grootmachten toen wegkeken.”

Turkije heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de paus.

Paus Franciscus -
Paus Franciscus – cc

Duitse resolutie

Eerder deze maand werd in Duitsland een resolutie aangenomen die de Ottomaanse massamoord als genocide erkent. Dit tot grote onvrede van Turkije dat na aanname van de resolutie onmiddellijk de ambassadeur op het matje riep. De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus sprak van een ‘historische vergissing’.

In totaal hebben ongeveer twintig landen de massamoord op Armeniërs als genocide bestempeld. Ook Nederland en België hebben dat gedaan.

Boek: Het persoonlijke verhaal van Sinan en Ara over de Armeense genocide

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: