Persoonlijk archief Abraham Kuyper gedigitaliseerd

Oud-premier Abraham Kuyper
Oud-premier Abraham Kuyper
Het persoonlijk archief van oud-premier Abraham Kuyper (1837-1920) is gedigitaliseerd. Vanaf woensdag is dit digitale Kuyperarchief toegankelijk via internet.

Predikant, hoogleraar, journalist en politicus Abraham Kuyper liet een groot persoonlijk archief na, bestaande uit onder meer persoonlijke aantekeningen en brieven. De Vrije Universiteit Amsterdam – de universiteit die in 1880 door Kuyper werd opgericht –


staat woensdag met een minisymposium stil bij de digitalisering van zijn archief.

- advertentie -

Volgens de universiteit is de digitale beschikbaarstelling zeer interessant voor onderzoekers. Tijdens het symposium wordt onder meer besproken of de kosten van de digitalisering wel in verhouding staan tot de baten en ook wordt bekeken welke gevolgen de digitalisering heeft voor de toegankelijkheid van de fysieke stukken.

Het digitaliseringsproject is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) van de Vrije Universiteit Amsterdam met Princeton Theological Seminary (USA).

Abraham Kuyper werd in 1837 in Maassluis geboren als zoon van een Nederlandse hervormde predikant. Hij richtte de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) op die later met de KVP en CHU verder ging als het CDA. Daarnaast stichtte Kuyper de Vrije Universiteit en droeg hij bij aan de vorming van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Van 1901 tot 1905 was hij minister-president van Nederland.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: